Karins funderingar!

Är jag ensam bara för att jag bor på landsbygden?

Jag lever mitt liv i en liten by på Falkenbergs landsbygd- på dagarna jobbar jag som landsbygdsutvecklare på det kommunala näringslivsbolaget. Mitt liv kretsar helt enkelt kring landsbygdsfrågor. För ett tag sedan roade jag mig med att räkna hur många fördommar kring landsbygden jag kunde möta under en och samma arbetsdag- ja jag vet att det är nördigt. Torsdagen den 26/4 sattes någon slags rekord i mänsklig förnedring kring landsbygden. Jag räknade att vi mötte 27 olika fördommar kring landsbygden- under en och samma dag. Det var allt från kommentarer som ”Men ärligt talat- vem vill bo i Källsjö” – Karin har du kommit ur din mörka grotta?  – Är det kul och vara i stan och träffa folk?

Jag vet att ni som uttrycker dessa fördommar inte gör det av ondo, ni gör det helt enkelt av okunskap. För den bilden som sprids av landsbygden är inte alltid verkligheten. I min lilla by Krogsered bor vi ca: 200 invånare. Det betyder att vi har 2,5 kvadratkilometer/ invånare. Men jag är aldrig ensam-tro inte det.  Jag behöver inte åka till staden för att träffa folk, det räcker att traska över till grannen eller koppla upp mig på nätet.  Vad jag vet bor jag inte heller i en mörk grotta, jag har 360m2 boendeyta att röra mig på, dessutom finns det elektricitet ( jodå det är helt sant).

Aldrig är landsbygdsfrågorna så heta som strax innan valet men när jag googlar landsbygd och val 2018 får jag fram denna bild. Är det den här bilden vi vill sprida av landsbygden? Njaaa, jag är inte helt säker på att jag blir supersugen att leva mitt liv på landsbygden om det alltid skulle vara grått och trist, folktomt och dystert.

 

Nu är det dags att vi hjälps åt att sprida den verkliga bilden av landsbygden, vi har ett drömläge!

 

Karin Torstensson

Ullared 2018-05-29

 

 


 

För några veckor sedan satt jag hemma på altanen och gjorde min dagliga omvärldsbevakning, då hittade jag denna fantastiska artikel, och gissa om jag blev glad?  Återigen visar hungriga entreprenörer en vilja att lösa ett problem.  Ambitionen är att starta 200 obemannade närbutiker i Sveriges gles & landsbygder. Genom att använda den digitala infrastrukturen visar Livfs Scandinavia att landsbygden är att räkna med!

Återigen visar entreprenörerna vägen i samhällsutvecklingen.  Initiativ som dessa skapar landsbygdsutveckling på riktigt!

http://www.land.se/landkoll/200-obemannade-narbutiker-ska-oppna-pa-landsbygden/